Samen buiten

We zien graag bezoekers in onze mooie, ecologisch verantwoorde natuurtuin in Hoofddorp waar je meer dan 800 soorten wilde planten in hun natuurlijke omgeving kunt bekijken. We hebben ook een avontuurlijke speelplaats voor kinderen, de struintuin.

Met vele vrijwiliigers werken we onder begeleiding van onze beheerder Jan en organiseren we allerlei activiteiten om onze liefde voor de natuur over te dragen. Steun onze vereniging en word lid!


Vrijwilligers bij het openingshek op een werkzaterdag

Stoepplantje van de week: zwarte nachtschade

Op verzoek van Dick Gatsonides iets over het stoepplantje van de week (24 okt).

Het is wat geheimzinnig. Giftig maar toch wordt ervan gegeten. Met een dreigende naam, maar ooit beschouwd als een plant die nachtmerries verdreef. Op de ene plek op de aarde wordt zwarte nachtschade geteeld - als groente, voor de bessen, als sierplant of om zijn geneeskrachtige werking. Elders wordt de plant als hinderlijk onkruid gezien en bestreden. Helaas zitten wij Nederlanders in het kamp ‘hinderlijk onkruid’. Het gif (alkaloïden zoals solanine) is voor de plant nuttig als middel om vraat te voorkomen. Het giftigst lijken de onrijpe groene bessen te zijn.

De plant komt vooral voor in omgewoelde voedselrijke grond, langs muren en in boomspiegels. Precies de plekken waar honden en katten wel eens wat achterlaten. (Ook al geen aanbeveling om de besjes op te eten.)

Meer over dit stoepplantje  en andere stoepplantjes is te vinden op www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/?publisher=396, Hortus botanicus Leiden