Op zondag 12 mei geeft Johan Stuart om 14:30 uur een lezing over vogels in Haarlem­mer­meer en Zuid-Kenne­mer­land in ons informatie­centrum. De hele titel van de lezing luidt: ‘Vogels om ons heen: vroeger, nu en in de toekomst’. 

Johan Stuart woont in Velserbroek en is actief binnen de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland. Ook is hij veelvuldig als vrijwilliger bezig in het Landje van Gruijters. Johan was meer dan 30 jaar voorlichter bij Landschap Noord-Holland en kan aanstekelijk over vogels vertellen. 

Er zijn nogal wat veranderingen in de vogelbevolking. Deze zijn soms negatief maar gelukkig zijn er ook positieve ontwikkelingen te melden. Johan volgt die ontwikkelingen sinds de jaren tachtig. 

Er zijn veel soorten verdwenen of sterk achteruitgegaan. Vooral in het boerenland. Maar elders kwamen er soorten bij. Denk aan de slechtvalk die weer op menige toren broedt, of de grote zilverreiger die overal in de weilanden is te zien. Bijzonder zijn ook de ijsvogels die elk jaar in de regio broeden. Spectaculair is de uitbreiding van de Cetti’s zanger tot in elke ruige hoek in en rondom de Haarlemmermeer. Ook de broedende lepelaars komen aan bod.

Omdat vogels kijken voor veel mensen begint in de eigen tuin, komen de huis-tuin-en-keuken-vogels langs. Want ook daar zijn veranderingen te melden. Tijdens de lezing geeft Johan tips voor goede vogelkijkpunten in en rondom de Haarlemmermeer.

De lezing is gratis. De tuin is open van 13:00 - 17:00 uur (net als op andere zondagmiddagen, tot 29 september).

Agenda

Zomerfestival

Zondag 30 jun