In de heemtuin vindt u op diverse plaatsen stapels met takken en gestapelde boomstammetjes. Dit is snoeihout uit de heemtuin.

Fysieke kenmerken

Met zo’n wal van opgestapelde takken (takkenril) of stammen (stammenwal) creëren we een gevarieerde, altijd vochtige leefgemeenschap. De takken en het blad worden langzaam door insecten, schimmels en zwammen omgezet in organisch materiaal. Dit is een duurzamer manier van ‘afvoeren’ van snoeihout dan versnipperen of uit de tuin verwijderen (afvoerkosten). Houtsnippers vergaan veel sneller en hebben dus korter effect voor de tuin en alle levende beestjes, schimmels en algen. De rillen langs de hekken dienen ook als windscherm voor de planten in de heemtuin.

Soorten en samenhang

De wallen bieden goede nest-, voedsel- en schuilgelegenheid voor veel soorten dieren. Amfibieën zoals padden en reptielen vinden er een plek om te overwinteren. Daarnaast vormt het voor paddenstoelen, varens, algen en andere plantensoorten een uitstekend verblijf met voldoende voedsel in het dode hout. Zo vindt u er onder meer de volgende paddenstoelen: elfenbankjes, fluweelpootje, meniezwam, de witte plakkaatzwam, paarse en gele korstzwam en het groot dooiermos. Ook insecten weten deze plekjes te waarderen, zoals pissebedden, vlinders, solitaire bijen en wespen. Andere dieren die u er tegen kunt komen zijn de nestelende heggemus en winterkoning, de egel, muisjes en ook de overwinterende citroenvlinder.

Een aantal planten gebruikt het dode hout als klimrek waardoor de rillen en stammen in de zomer grotendeels aan het zicht onttrokken raken. Klimop, robertskruid en stinkende gouwe zoeken met hun wortels tussen de stammetjes door naar vruchtbare grond.

>Toptijd

Er zijn het hele jaar door paddenstoelen en kleine beestjes te zien bij de rillen en stammenwallen. Toptijd voor de paddenstoelen is wel de late zomer en het najaar als de vochtigheidsgraad toeneemt.

Beheer

Bij het bouwen van de wallen/rillen is het van belang om het geheel zo compact mogelijk te maken. Dan biedt het gestapeld dood hout bescherming voor de beestjes. Er is nauwelijks onderhoud nodig. In het winter-snoeiseizoen worden de verschillende rillen/wallen weer aangevuld met nieuw snoeihout.

Paddenstoelen

meer...

Korstmossen

meer...

Algen

meer...

Wat je tegen kan komen:

Getekende plaatjes zijn met toestemming ontleend aan de soortenbank.
Meer over o.a. deze planten vind je op www.soortenbank.nl/zoeken.php?zoekmodus=eenvoudig
Vul de naam in en je komt bij een plaatje waarop je moet klikken.