Het terrein van De Heimanshof was tot eind 20ste eeuw de stadskwekerij van de gemeente Haarlemmermeer. In de kas werden begonia’s en geraniums en andere potplanten gekweekt voor bloembakken van de gemeente. Vooral door het werk van Nol van Burik is de kas omgebouwd tot een educatiekas met vier afdelingen:

1. Ontvangstruimte
2. Mediterrane kas
3. Tropische kas
4. Woestijnkas

De kas heeft twee functies. Kinderen kunnen kennis maken met de achtergrond van veel dagelijkse producten die uit verre landen komen. En het is een toevluchtsoord voor als het weer buitenlessen verhindert.

1 Ontvangstruimte.

In deze ruimte worden de schoolkinderen voor de NME-lessen (natuur- en milieueducatie) ontvangen. De lessen worden verzorgd door het NMCX. U vindt hier paddenstoeltafels en vier seizoenschilderingen aan de muur. Er staan aansprekende producten uit de natuur zoals de grote tonderzwam en opgezette dieren zoals de ijsvogel.

2. Mediterrane kas

In deze kas, ofwel ‘Klein Spanje’, treft u planten aan uit het Middellandse Zeegebied. Ze groeien veelal op kalkrijke grond, zoals druiven, vijgen, citroenen, sinaasappels en olijven. De meest opvallende planten zijn de Clivia met grote, lange, groene bladeren en – in februari-maart – rode bloemen. Ook bijzonder is de engelentrompetboom (Brugmansia arborea) die in juli tot oktober zeer grote roze trompetbloemen vormt. Direct bij de ingang ligt een kalksteenheuvel met daarop een karakteristieke Middellandse-Zeestruik, de Myrthe. Ook vindt u er de moseik of Turkse eik, de Libanese eik, een aantal citroenplanten en een draadvormige klimplant, gele hennep (Ephedra Distchya).

Middenin is een mergelheuvel te vinden met daarop olijfbomen, een steeneik, oleander en vijgenbomen. Er staan ook kruiden als muurbloem, wilde cyclaam, paarse maquisroos en struikjes Lantana.

In het veenmoerasje groeien witte en paarse Japanse aard orchideeën (bloeitijd mei/juni), moerasvarens, blauw glidkruid en een koningsvaren. Meest opvallende bewoners zijn de vleesetende planten zoals verschillende soorten zonnedauw. Deze vangen insecten zoals mieren en spinnetjes. De Venus-vliegenval heeft zich gespecialiseerd in het vangen van grote insecten zoals vleesvliegen. De planten zijn niet gevaarlijk voor mensen.

3. Tropische kas

In ‘Klein Suriname’ treft u tropische planten aan zoals bananen, koffie- en theestruiken, ananas, bamboe, veel varens, tropische orchideeën en papyrus. Aan het rek in de lucht hangt een aantal vleesetende bekerplanten die grote zakken aan de uiteinden van hun bladen vormen met soms wel 100 cc ‘maagsap’ waarin gevangen insecten worden verteerd.
Midden door de kas loopt een stroompje dat eindigt in een vijver met een brug eroverheen. Bijzondere soorten in deze kas zijn o.m. Cup-of-Gold (grote gele bloemen in mei/juni), de prachtlelie Gloriosa rothschildiana (geel/rode bloemen in juli/augustus), macaruja, een koffiestruik en citroengras. De grootbladige ficus of rubberboom mag niet ongenoemd blijven. Tussen de rubberboom en de boomvaren groeit een aantal bananenbomen.

Langs de achterwand, achter de grote Nijlpapyrus loopt een paadje. U vindt er krulvarens en een tropische orchidee, het Venusschoentje (bloei dec/jan). Aan het eind van het paadje staat een hoge ‘gatenplant’ Dit is een soort aronskelk die elk jaar in maart reusachtige witte bloemen en aronskelken produceert. In de hoek staat de vogelbek- of paradijsbloem die van december tot maart bloeit. Op de enorme kamerlinde kunt u zoeken naar wandelende takken. Zoek vooral naar vraatsporen!

4. Woestijnkas

Deze kas heet ook wel ‘Klein Mexico’. In deze kas groeien veel cactussen, aloë’s, sisal en andere woestijnplanten. Vanaf november tot mei is de kas het mooist. Dat komt omdat in de winter de vochtbalans in de woestijn positiever is dan in de brandende zon van de zomer.

Soorten die u hier tegenkomt zijn onder meer het Chinees lantaarnplantje, wollige cactus (sigaarvormige roze bloemen in maart/mei), de Manuka of theeboom (roze bloemen in de winter) en rechts in de hoek vanaf de ingang de aarbeienboom die weinig eetbare vruchten krijgt. De schijfcactus, Yucca en agave ontbreken natuurlijk niet. En kent u de geldboom nog? Die was vroeger in ieder huis te vinden. In de tijd van de kolenkachels bloeide deze plant rijkelijk met witte bloemen in de winter. Met de centrale verwarming van nu werkt dit niet meer. Hij heeft winterkoude nodig om tot bloemzetting te komen.

Bij het stookhok ziet u een flinke bougainville die prachtig vol met paarse bloemen zit van april t/m augustus. Tot slot noemen we nog de flessenragerplant; een zuilvormige struik van 2 meter hoog. De knalrode bloemen hebben de vorm van een flessenrager (bloei maart/mei en soms ook nog in oktober/november).

Kijk voor een uitgebreidere beschrijving in het boekje ’21 Ontdekthema’s in De Heimanshof’; het is te koop in De Kijkdoos.

Wat je tegen kan komen:


jacob


myrthe


venus-vliegenval


vanille-orchidee.jpg


olifantsoor


flessenragerplant

Getekende plaatjes zijn met toestemming ontleend aan de soortenbank.
Meer over o.a. deze planten vind je op www.soortenbank.nl/zoeken.php?zoekmodus=eenvoudig
Vul de naam in en je komt bij een plaatje waarop je moet klikken.