De biotoop Schooltuinen komt overeen met die van de akkers.

De tuintjes worden van maart tot de start van de zomervakantie gebruik voor moestuinlessen aan kinderen van het basisonderwijs.
Daarna nemen de moestuingroepen van De Heimanshof (Jeugdnatuurclub en groepen volwassenen) de tuintjes over en betelen die tot maart van het jaar erop.

Fysieke kenmerken

De schooltuintjes worden elk jaar gespit.

Soorten/samenhang

Op de schooltuintjes kunt u vooral zomer -, herfst- en wintergroente vinden. Zoals diverse soorten sla, met name lollo rosso (waar de slakken niet aankomen) en rucola, courgettes, bonensoorten, winterwortel, koolsoorten, andijvie, prei en pompoenen.
Ook de oerbiet, een wilde, zeer grote, oorspronkelijke bietensoort en een aantal ‘vergeten’ groenten worden geteeld, zoals snijbiet, zwarte kool en aardpeer.
Aardpeer heeft knollen die inuline bevatten in plaats van suiker (saccharose) en zijn daarom goed te eten voor diabetespatiënten. Het is een zonnebloemsoort die eetbare knollen vormt en wel 3 meter hoog kan worden.

In onze groentetuinen stimuleren we onze tuinders om allerlei een- en tweejarige kruiden te laten staan. Denk dan aan klaproos, kaardenbol, zwarte toorts, stalkaars, wilde peen, cichorei en teunisbloem.

Diverse gewassen zijn heel aantrekkelijk voor insecten, met name voor vlinders.
Vooral de rupsen van de koolwitjes en die van het gamma-uiltje smullen flink van de gewassen.
Ook diverse bladluissoorten, mieren en lieveheersbeestjes voelen zich in deze omgeving thuis. Af en toe steken aardappelbovisten (paddenstoel) hun kop boven de grond.

Toptijd

Vanaf mei tot diep in het najaar staan de tuintjes vol met allerlei gewassen.

Beheer

De tuintjes worden eind november tot maart leeggeoogst. Dan worden ze gevoed met natuurlijke mest (compost of koemestkorrels) en klaargemaakt voor een nieuw teeltseizoen.

Planten

Rondom de ronde schooltuintjes liggen aardbei- en siervakken met daarin veel klaprozen, zwarte toorts, stalkaars, koningskaars, akkerklokje, wilde peen, cichorei, hemelsleutel, korenbloem en nutsgewassen zoals een peren- en een appelboom en frambozen, rode bessen, kruisbessen, aardbeien en Japanse wijnbessen.

Struiken en bomen

Langs de randen van de tuintjes staan hagen van meidoorn, haagbeuk en veldesdoorn.

Op het kaartje zijn ook de tuintjes van de Jeugdnatuurclub ingetekend, in de Struintuin. Hier tuinieren de Struinkids, jeugdleden van De Heimanshof, met een (groot)ouder samen. Meer informatie over de Jeugdnatuurclub .

Wat je tegen kan komen:


akkerkruiden


aardpeer


cichorei


zwarte toorts

Getekende plaatjes zijn met toestemming ontleend aan de soortenbank.
Meer over o.a. deze planten vind je op www.soortenbank.nl/zoeken.php?zoekmodus=eenvoudig
Vul de naam in en je komt bij een plaatje waarop je moet klikken.