De Struintuin is in 2010/2011 ontwikkeld op de voormalige parkeerplaats van een rayonkantoor van de gemeente. De Heimanshof kreeg dit terrein in gebruik en creŽerde een plek waar kinderen lekker met en in de natuur bezig kunnen zijn. Het is een natuurontdektuin of Struintuin met uitdagende natuurelementen zoals klim- en klauterbomen, een boomhut en klauterpad tussen de bomen, een waterspeelplaats en een zandspeelberg. Verstoppertjes spelen kan in de wilgentenenhut en de reuzenrioolbuis of achter de prachtige natuurstenen muren die begroeid zijn met honderden plantensoorten.

Bij de ingang van de Struintuin torent een huizenhoge totempaal hoog boven alles uit. Hij is volgehangen met spreuken en wensen van kinderen van de Jeugdnatuurclub van De Heimanshof.

In de hoek van de Struintuin tegen de hockeyvelden zijn groentetuintjes van de Struinkids. Dit zijn jeugdige leden van de Heimanshof Jeugdnatuurclub. De kinderen tuinieren er met een (groot)ouder samen. Ze leren zaaien, verspenen, wieden, oogsten en koken met de geoogste gewassen. Een keer per maand gaan ze op excursie buiten de tuin om al het moois in de natuur te leren ontdekken. De oudere jeugdleden, de Greenteens (12 t/m 17 jaar) hebben wel hun basis op de heemtuin, maar gaan er vooral op uit buiten de tuin.

Niet alleen de jeugdleden tuinen in de Struintuin. Er zijn ook enkele groepen volwassenen die graag de handen in de aarde steken en leren tuinieren.

De Struintuin is bedoeld als natuurontdekplek voor kinderen van 2 tot 14 jaar, maar laat ook mooi zien dat mens en natuur goed samengaan en elkaar niet uit hoeven te sluiten. Dat kunt u op drie manieren ontdekken:

Mens en plant:

de Struintuin is vrijwel geheel omgeven door muren (bijna 75 meter lang) van verschillende soorten natuursteen, onder meer vulkanisch glas. Op deze muren groeit een groot aantal bijzondere planten. De planten vormen een groene omhulling van de natuurspeelplaats zonder dat er van schade sprake is.

Mens en vleermuis:

In een van de natuurmuren is een vleermuizenkelder gebouwd, waarin ook daadwerkelijk een vleermuizenkolonie huist. Overdag kunnen de kinderen over deze kelder lopen. Door de isolerende grondlaag worden de vleermuizen niet gestoord. In de avond en nacht kunnen de vleermuizen ongestoord op insecten jagen binnen en buiten de tuin.

Mens en ijsvogel:

Achter de Struintuin broedt al jaren een paartje (schuwe) ijsvogels. Dankzij de schutting van takken opgevuld met bladeren en hooi kunnen de prachtige vogels in alle rust hun kroost grootbrengen.

Openingstijden

De Struintuin is in de zomermaanden van april tot oktober ook in de weekenden van 13.00 tot 17.00 uur open voor bezoekers. Dan is er een gastouder aanwezig die een oogje in het zeil houdt, koffie/thee schenkt en op verzoek een rondleiding door de tuin geeft.

Wat je tegen kan komen:


muur van struintuin


boomhut


waterspelen


oogsten

Getekende plaatjes zijn met toestemming ontleend aan de soortenbank.
Meer over o.a. deze planten vind je op www.soortenbank.nl/zoeken.php?zoekmodus=eenvoudig
Vul de naam in en je komt bij een plaatje waarop je moet klikken.