🎉Doe mee aan de Heimanshof Challenge 2025!

In ons jubileumjaar 2025 hebben we een spannende uitdaging: het ontdekken van 2025 verschillende soorten in onze mooie tuin! Van planten tot vogels, vissen, paddenstoelen, reptielen en amfibieën, insecten en spinnen, wormen en zelfs amoeben – elke waarneming telt mee. Deze uitdaging willen we aangaan samen met zoveel mogelijk mensen die interesse hebben in natuur en biodiversiteit.

We gebruiken een gemeenschappelijke lijst om onze vondsten te registreren. Je kunt deze vinden door op de website waarneming.nl in het menu op 'Projecten' te klikken; dan verschijnt er een ondermenu en moet je op het menu-item 'BioBlitzes' klikken. Vervolgens vind je onze BioBlitz onder de naam '2025 soorten challenge De Heimanshof Hoofddorp'. Je kunt ook deze rechtstreekse link gebruiken: waarneming.nl/bioblitz/17388/2025-soorten-challenge-de-heimanshof-hoofddorp/ .

De resultaten kun je ook terugvinden op deze pagina.

Hoe werkt het?

De Challenge start op 7 januari 2025 en loopt tot 15 november 2025. Iedereen kan meedoen door waarnemingen in te voeren en bij te dragen aan onze gezamenlijke ontdekkingstocht. Daarbij zijn de 'gewone' plantjes en beestjes (bijna) even interessant als de zeldzame.

Spelregels

 Net als bij elke sport hebben we spelregels nodig om de eindstreep in een juichstemming te kunnen passeren:

  • 1. Voer je waarnemingen in nadat je naar Projecten -> BioBlitzes -> 2025 soorten challenge De Heimanshof Hoofddorp. bent gegaan. Als je een app gebruikt (zie onder Stappenplan) is dat niet nodig; alle waarnemingen in De Heimanshof worden daar opgeslagen.

  • 2. Zorg dat je waarneming een GPS-locatie bevat van de exacte plaats van de vondst. Als je het via de app op je telefoon doet gaat dat automatisch. Een originele foto bevat meestal informatie over tijd, datum en gps (metadata); als je deze meezendt neemt Waarneming.nl die gegevens automatisch over. Let op: een bewerkte foto verliest deze metadata. 

  • 3. Alle soorten die genoemd worden op waarneming.nl tellen mee, ook soorten die aangeplant zijn en buiten de Heimanshof niet zouden passen in een lijst met wilde planten uit onze regio. Geef bij het melden van plantensoorten aan dat deze is aangeplant of ingezaaid, tenzij je zeker weet dat deze wild is. Meer dan de helft van de soorten planten in onze tuin komen namelijk niet in de directe omgeving in het wild voor.

  • 4. We tellen waarnemingen in de Heimanshof én de smalle rand eromheen (zie de plattegrond op waarneming.nl).

  • 5. Vermijd onnodige dubbelingen, dus niet elk madeliefje opnieuw invoeren. Maar wees royaal als je twijfelt of een soort al door een ander is ingevoerd.

  • 6. Vraag aan iemand anders of de determinatie zeker is. Dit om onnodig werk voor de validators te voorkomen.

  • 7. Houd onze website in de gaten voor updates. We nodigen in de loop van het jaar specialisten uit om bij ons te inventariseren. Challenge jezelf door mee te doen met de specialist in een kleine soortgroep.

  • 8. Maak alleen foto’s die nodig zijn voor validatie en zorg dat ze scherp zijn.

  • Hulp nodig?

  • Volg het stappenplan.
  • Heb je nog vragen over het aanmaken van een account of het gebruik van waarneming.nl? Geen zorgen, we staan voor je klaar!
    Neem contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

    Samen kunnen we het. Succes!

🌿Stappenplan

Klaar om deel te nemen aan deze uitdaging? Volg de volgende stappen:

Stap 1: Maak een account aan op waarneming.nl

1. Ga naar waarneming.nl en klik rechtsboven op "Nieuw account aanmaken".

2. Kies een voor anderen herkenbare weergavenaam, bijvoorbeeld je eigen naam. 

3. Zorg ervoor dat in je profiel bij 'data delen' de optie 'deel mijn waarnemingen als open data' is aangevinkt. Belangrijk!

Stap 2: Gebruik handige apps

Als je je mobiele telefoon wilt gebruiken, installeer dan een van de handige apps via waarneming.nl/apps:

ObsIdentify: Om snel namen van organismen te vinden. Invoeren met ObsIdentify kan, maar alleen met foto en je kunt geen bijzonderheden invoeren, zoals ingezaaid/aangeplant bij plantjes.

ObsMapp (Android) of iObs (iOS): Voor het invoeren van waarnemingen. Kies de juiste app voor jouw telefoon en installeer deze direct.

Deze apps maken het invoeren en identificeren veel gemakkelijker.

Stap 3: Lees meer over waarneming.nl

Misschien vind je het handig een kijkje te nemen op de pagina waarneming.nl/pages/getting-started/  voor nuttige tips en extra informatie over hoe je waarnemingen kunt invoeren.

Stap 4: Voer je waarnemingen in 

1. Log in met je account op waarneming.nl.

2. Ga naar Projecten -> BioBlitzes -> 2025 soorten challenge De Heimanshof Hoofddorp. Deze stap kun je overslaan bij gebruik van de app.

3. Voeg een waarneming toe en maak bij voorkeur een foto van het plantje, diertje of ander organisme.

4. Vergeet bij plantjes niet aan te vinken dat het "aangeplant/ingezaaid" is, tenzij je zeker weet dat het in het wild voorkomt in onze regio.