In deze nieuwe rubriek deelt één van onze vri­jwilligers infor­matie over een spec­i­fieke plant in onze heemtuin.

Daslook

Daslook (Allium ursinum) behoort tot de Allium fam­i­lie waar ook ui, knoflook en bies­look onder vallen. De soort­saan­duid­ing ursinum (= van de beren, Ursus = beer) is ontstaan door het oude bijgeloof dat beren na hun win­ter­slaap zich eerst aan deze plant tegoed deden. Daarom wordt de plant soms ook wel beren­look genoemd.

Deze voor­jaars­bloeier groeit bij voorkeur op schaduwrijke plekken. De sterk naar ui geurende en smak­ende bladeren zijn heer­lijk te gebruiken in de keuken. Soep, salade en pesto zijn voor­beelden van gezonde gerechten.

Daslook­soep voor 4 personen

Ingrediën­ten:
100 gr daslook (verse bladeren en natu­urlijk zon­der schade voor de rest)
4 sjalot­jes
1 knoflook­teen
4 kruimig kok­ende aar­dap­pe­len
3 el boter
500 ml groen­te­bouil­lon
150 ml room
zout/​peper/​nootmuskaat
1 el citroensap

Berei­d­ing:

  • Snijd de sjalot­jes en knoflook fijn. Schil de aar­dap­pe­len en sni­jdt ze in blokjes.
  • Sjalot­jes en knoflook zacht­jes bakken en voeg na een paar minuten de aar­dap­pel­stuk­jes toe. Schenk de bouil­lon erbij.
  • Laat dit zacht­jes koken tot­dat de aar­dap­pe­len gaar zijn.
  • Voeg room, zout, peper en noot­muskaat toe en laat nog even zacht­jes koken.
  • In de tussen­tijd wast u de daslook en sni­jdt het in reepjes.
  • Voeg nu de daslook toe samen met het citroensap.
  • Met de staafmixer maakt u een mooie soep van deze ingrediënten.
  • Voeg eventueel zout en peper toe maar de soep is miss­chien al smake­lijk genoeg.
  • Dien het op in soep­kom­men en decoreer met een paar mooie daslookreepjes.

Eet smake­lijk!

Meer artike­len…