In de rubriek ’Onder de Loep' deelt één van onze vri­jwilligers infor­matie over een spec­i­fieke plant in onze heem­tuin.

Strelitzia

Voor Onder de Loep gaan we deze keer de kassen in. Daar staat namelijk de Strelitzia prachtig in bloei!

 

Strelitzia Reginae is de wetenschappelijke naam van deze mooie plant. In Nederland is de plant, vanwege het uiterlijk van de bloem, ook wel bekend als de Paradijsvogelbloem of Vogelkopbloem.

Herkomst

De Strelitzia komt oorspronkelijk voor langs de oostkust van Zuid-Afrika.
In de 18e eeuw is de plant naar andere landen verscheept en heeft zich zo verspreid naar bijna alle gebieden in de (sub)tropen. 

Blad en bloem

De bladeren van de plant zijn stevig en lancetvormig. Ze zijn groen van kleur met een witte waas. Het blad groeit aan lange dikke bladstelen die wel 2 meter hoog kunnen worden.

Uit elk schutblad groeit een prachtige waaiervormige bloem met oranje en paarse kroonbladeren, die na elkaar open gaan. Deze bonte kleuren doen denken aan paradijsvogels. Daaraan dankt de plant haar Nederlandse naam. De Strelitzia krijgt leerachtige doosvruchten/peulen, die na rijping openspringen. De zaden hebben een oranje aanhangsel. De bloemen worden veel gebruikt bij bloemschikken. 

                                                                    

Wist je dat…

  • De Strelitzia familie is van de bananenplant? Beide hebben ongeveer dezelfde bladvorm. Alleen zijn de bladeren van de banaan kwetsbaar en dun en die van de Strelitzia sterk en dik.
  • De plant vernoemd is naar Charlotte van Mecklenburg-Strelitz, de echtgenote van de Britse koning George III? Zij had een grote liefde voor planten.
  • Bloemen vaak een symbolische betekenis hebben? De paradijsvogelbloem zou onder andere staan voor vrijheid en onsterfelijkheid.
  • Het de nationale bloem van Tenerife is?

 

Oudere artikelen van 'onder de loep'