In de rubriek ’Onder de Loep' deelt één van onze vri­jwilligers infor­matie over een spec­i­fieke plant in onze heem­tuin.

De Aardbeiboom

In de zomer genieten we van die heerlijke zomerkoninkjes, de aardbeien. Maar wist je dat er ook een aardbeiboom bestaat? De Arbutus unedo, ofwel aardbeiboom, is in De Heimanshof te vinden in de woestijnkas. Hij is niet verwant aan de aardbeiplant die wij in Nederland kennen en de vruchten zijn helaas niet zo smakelijk. Unedo betekent namelijk ‘ik eet er (slechts) één’.

De aardbeiboom komt van nature voor in alle landen van het Middellandse Zeegebied. Hij groeit op droge en kalkhoudende grond. Het is een middelgrote boom met opvallende bruine, afschilferende schors. De boom kan een hoogte bereiken van 9 meter. Over het algemeen blijft hij wat kleiner. De boom heeft lange wortels om in de droge zomer bij het grondwater te kunnen komen.

Oranje-rode vruchten

Na ongeveer 6 jaar draagt de aardbeiboom zijn eerste vruchten. In de herfst verschijnen de bloemen in hangende trosjes aan het einde van de takken. De kelkvormige bloemetjes zijn wit tot roze van kleur en zullen zich ontwikkelen tot grote, oranje-rode vruchten met een harde, knobbelige schil die wel wat weg hebben van aardbeien. Rijpe vruchten zullen stuk vallen op de harde ondergrond, waardoor wespen en andere insecten worden aangetrokken. De vruchten zijn eetbaar, maar smaken zuur. In mediterrane landen maken ze wijn, likeur en jam van de vruchten.