In de rubriek ’Onder de Loep' deelt één van onze vri­jwilligers infor­matie over een spec­i­fieke plant in onze heem­tuin. Onder het artikel vindt u verwijzingen naar eerdere bijdragen.

Daslook

Daslook (Allium ursinum) behoort tot de Allium familie waar ook ui, knoflook en bieslook onder vallen. De soortsaanduiding ursinum (= van de beren, Ursus = beer) is ontstaan door het oude bijgeloof dat beren na hun winterslaap zich eerst aan deze plant tegoed deden. Daarom wordt de plant soms ook wel berenlook genoemd.  

Deze voorjaarsbloeier groeit bij voorkeur op schaduwrijke plekken. De sterk naar ui geurende en smakende bladeren zijn heerlijk te gebruiken in de keuken. Soep, salade en pesto zijn voorbeelden van gezonde gerechten.

Daslooksoep voor 4 personen   

Ingrediënten:
100 gr daslook (verse bladeren en natuurlijk zonder schade voor de rest)
4 sjalotjes
1 knoflookteen
4 kruimig kokende aardappelen
3 el boter
500 ml groentebouillon
150 ml room
zout/peper/nootmuskaat
1 el citroensap

 

Bereiding:

  • Snijd de sjalotjes en knoflook fijn. Schil de aardappelen en snijdt ze in blokjes.
  • Sjalotjes en knoflook zachtjes bakken en voeg na een paar minuten de aardappelstukjes toe. Schenk de bouillon erbij.
  • Laat dit zachtjes koken totdat de aardappelen gaar zijn.
  • Voeg room, zout, peper en nootmuskaat toe en laat nog even zachtjes koken.
  • In de tussentijd wast u de daslook en snijdt het in reepjes.
  • Voeg nu de daslook toe samen met het citroensap.
  • Met de staafmixer maakt u een mooie soep van deze ingrediënten.
  • Voeg eventueel zout en peper toe maar de soep is misschien al smakelijk genoeg.
  • Dien het op in soepkommen en decoreer met een paar mooie daslookreepjes.

Eet smakelijk!