Tuinprogramma en – afspraken

Hi Struinkid,

Leuk dat je mee gaat doen met onze club! We gaan heel leuke dingen met elkaar doen. Iedere woensdagmiddag werk je in je eigen tuintje en leer je hoe je groenten kan laten groeien. Je mag je oogst – de opbrengst van je tuintje – mee naar huis nemen. We vertellen tips aan elkaar hoe je groenten klaar kan maken. Wist je bijvoorbeeld dat je ook koekjes, soep of frietjes van aardappel, courgette of aardperen kunt maken?  We kijken ook in de grote tuin, in de kas en bij de bijenstal wat daar voor leuke dingen gebeuren.

Wij willen ook een paar keer per jaar op pad gaan buiten de tuin, bijvoorbeeld op hertensafari. Als je zelf een mooie excursie weet, kunnen we dat misschien organiseren.

Er is ook een Struinkids-app; Marion kan je daar lid van maken. Ans meldt iedere week op de app wat jullie op woensdagmiddag gaan doen.

Veel plezier en succes!

Ans Röling (06-20002896)

Marion Westerduin en Annemieke Willemse

 

Aanmelden

Als je mee gaat doen met de Struinkids moet je je officieel aanmelden via het aanmeldingsformulier. Na aanmelding maak je de contributie over: 25 euro voor het 1e kind en 15 euro voor een volgend kind. Het bankrekeningnummer staat ook op de website. Daarna ben je een SUPER STRUINKID

 

Tuinprogramma op woensdag:

14.15 - 14.30 uur Inloop en vrij spelen
14.30 uur Start tuinles: tuintje bekijken en wieden
  Instructie over:
  - zaaien/planten/ wieden etc
  - rondleiding door te tuin
15.30 uur Samen opruimen van tuingereedschap
15.45 uur Thee/limonade en verloting
16.00 uur Afwassen en vrij spelen in de Struintuin

 

 Afspraken:

 • Maak voor je tuintje een leuk bord met je naam erop op een stok van minstens 1 m hoog, anders verdwijnt het onder de groentebladeren!
 • Werk altijd vanaf de paadjes en ga nooit in je tuin staan! Ook niet in de tuin van iemand anders. Tijdens de les leer je waarom je dat niet moet doen.
 • Als je een tuintje neemt, moet je er iedere week goed voor zorgen. Kan je een keer niet, geef dat door aan Ans of via de app, of vraag je buurman/vrouw om je tuin te verzorgen. Als je langer dan drie weken niet bent geweest, krijgen je buren last van ongewenste kruiden van jouw tuin. Als dat te erg wordt, kun je je tuintje kwijtraken!
 • Help allemaal met het opruimen van tuingereedschap en het afwassen na de thee/limonade.
 • Je mag ook regelmatig foto’s maken in je tuintje!
 • Je mag in je eigen tuin werken als de heemtuin open is; dus ook op een andere dag dan de woensdag.
 • In de loop van het seizoen gaan we ook koken voor elkaar, en gerechten laten proeven. In september houden we een groot Oogstfeest waarvoor je je ouders, broertjes/zusjes, opa/oma etc mag uitnodigen!
 • In de natuur gebeurt heel veel: in de tuintjes proberen allerlei planten en dieren mee te eten van wat wij verbouwen. Hoeveel mogen andere mee eten? Dat is wel eens een vraag en wat doen we eraan. Dat leer je allemaal.
 • Ook zijn er elke week nieuwe planten en dieren die zich melden. Als je daarop gaat letten wordt elke wandeling leuker!

 

Coronamaatregelen

 • Neem je eigen beker met drinken mee als je denkt dat je dorst krijgt.
 • Ga thuis naar het toilet. Alleen in uiterste nood is een toilet beschikbaar. Bij toiletbezoek: voor en na handen wassen en wc-bril met nat doekje afnemen.
 • Neem eigen handschoenen mee en houd die aan in de tijd dat je op De Heimanshof bent.
 • Ouders: breng je kind op tijd. We starten om 14.30 uur en eindigen uiterlijk 16.00 uur. Op Wieger Bruinlaan nr 7 kun je met de auto het terrein op om je kind af te zetten. Er is ook een fietsenstalling.
 • Je mag niet zonder Ans of Marion door de tuin gaan dwalen. Blijf bij de groep in de Struintuin.

 

Een globale jaarplanning

 Het is belangrijk om vooraf goed te bedenken wat je in je tuintje wilt zetten en hoeveel ruimte die gewassen innemen. Daarom geven we hier alvast een globaal idee van het jaarprogramma.

Maart/april tuinbonen 2 rijen en peulen langs het hek, aardappels, uien, sla, rucola, bieten, wortels
Mei peterselie, oerbieten, selderij, courgettes en pompoenen op de composthopen
Juni tuinbonen oogsten en sperziebonen en spekbonen zaaien, pastinaak,
Juli aardappels oogsten en 2e ronde sla, rucola, radijs, zaaien boerenkool, spruit, winterprei, winterbloemkool
Aug/dec Daarna vooral oogsten
September Oogstfeest op De Heimanshof

 

En natuurlijk is er ook ruimte om eigen soorten uit te proberen. Ieder kind mag 1 groente zelf kiezen om te zaaien/poten.