Ontdek en beleef: De Heimanshof!

Ontdek onze bijzondere heemtuin, een tuin vol met inheemse planten die van oudsher in Nederland voorkomen en alleen in het wild te vinden zijn. Hier vind je een schat aan flora en fauna die typerend zijn voor verschillende landschappen in West-Nederland. Naast de heemtuin vind je bij De Heimanshof ook een eetbare tuin met boomgaarden, een kruidentuin en schooltuintjes; akkers met oude cultuurgewassen; weilanden; een bijenhuis en een natuurspeelplaats met een boomhut. In de kassen kun je een uitstapje maken naar Suriname, een woestijn en de mediterrane wereld.

Wat maakt De Heimanshof zo uniek?

We hebben twee onderscheidende elementen:

1. Meerdere landschappen

Stap in onze heemtuin en ervaar de verschei­denheid aan land­schappen. Verken een kust­landschap, zoek rust in de bossen, ontdek een kabbelende beek en bewonder de veenplas met het moeras.

Ervaar de schoonheid van een heuvelrug met kalkrijke bodem en geniet van kleurrijke bloemrijke graslanden op verschillende grondsoorten en vochtigheidsniveaus.

Kom langs onze akkers waar oude en vergeten cultuurgewassen groeien. Ruik en proef de kruidentuin.

We hebben zelfs speciale bakken gecreëerd om unieke omstandigheden te simuleren, zoals onze veenbak en zoute bak. In totaal bieden wij onderdak aan meer dan 700 soorten planten.

2. Geef de natuur de tijd

Bij De Heimanshof streven we naar minimale verstoring van de natuurlijke balans. Als het maar enigszins kan vermijden we grootschalige herbeplantingen en grote inzaaiingen, zodat de natuur haar eigen gang kan gaan. Onze tuin is niet alleen een thuis voor planten, maar ook voor vogels, insecten en andere organismen, zoals algen en korstmossen. We koesteren de diversiteit aan leven en doen ons best om de natuur zo min mogelijk te verstoren.

Natuurlijk helpen we de natuur wel een handje waar nodig. Zo zaaien we hier en daar bijzondere planten bij. En hoewel wij geloven dat er geen 'onkruid' bestaat, besteden we veel aandacht aan het verwijderen van planten die te overvloedig groeien of ongewenst zijn op bepaalde plekken.

 

Kom en ontdek de prachtige diversiteit van De Heimanshof! Wandel door onze heemtuin, bewonder de verschillende landschappen en laat je inspireren door de natuurlijke schoonheid om ons heen. Samen kunnen we genieten en zorgen voor een harmonieuze omgeving waarin zowel mens als natuur kunnen gedijen.