struintuin
De struintuin is een natuurontdektuin voor kinderen tot 14 jaar.
Openngstijden:
De struintuin is tot 1 oktober gratis toegankelijk op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 — 17.00 uur. Er is dan toezicht en een kopje thee.
Bijzonderheden
De boomhut is een levende hut uit wilgen. Hij staat in de stevigste boom.
De waterspeelplaats bestaat uit een 2m3 betonnen reservoir dat gevoed wordt met regenwater van het dak van de kas. Van hieruit en uit een drinkwaterpunt gaat het water in goten en reservoirs. Kinderen kunnen hier eindeloos het water rondpompen.
Langs de natuurmuur van in totaal 75 meter staan bijzondere varens, vetplanten en muurplanten. Ze vormen altijd een mooie natuurlijke omlijsting, elk seizoen anders. Er staan ook 9 verschillende fruitbomen. In de natuurmuur is een vleermuizenkelder.
Voor de volwassenen is er een keuken en op een zonnige plek bij de bijenstal is een koffiehoek ingericht.
De 8 meter hoge totempaal draagt de naam van de struintuin en de wensen van vele kinderen van de jeugdclub en vrijwilligers.
In de tuin gelden de volgende regels:
- Kinderen tot 14 jaar alleen toegang onder begeleiding van ouders of door de Heimanshof aangestelde begeleiders
- Ouders en/of begeleiders zijn altijd zelf verantwoordelijk voor hun kinderen en hun gedrag
- Betreden van de struintuin en het gebruik van de natuurlijke aanleidingen is op eigen risico
- De Heimanshof is niet verantwoordelijk voor schade en gevolg en/of vervolgschade en ongevallen
- De Heimanshof draagt geen aansprakelijkheid voor beschadiging en/of kwijtraken van persoonlijke eigendommen
- Huisdieren zijn niet toegestaan
- Het water binnen de struintuin is NIET geschikt
voor consumptie, daarvoor is een aparte ruimte ingericht.
Geschiedenis
De struintuin staat op de plek van de parkeerplaats van het gemeentekantoor dat in 2006 gesloten werd. De tuin heeft een aantal doelen:
1: Om andere doelgroepen behalve de NME schoolklassen en natuurliefhebbers met de heemtuin kennis te laten maken en met name ouders met kinderen;
2: Om de vrijgekomen parkeerruimte te benutten als een verrijking van het aanbod van de heemtuin;
3: Om een voorbeeld natuurontdektuin te maken voor andere gemeentes en wijkraden;
4: Om de meerwaarde van vrijwilligerscreativiteit en efficiëntie te laten zien (een tuin voor € 25.000 met een commerciële tegenwaarde van € 150.000−250.000)
5: Om te laten zien dat natuur en mensen niet tegengesteld hoeven te zijn, maar heel goed samen kunnen gaan. In de vorm van 75 m natuurmuur, een vleermuizenkelder en een ijsvogelpaar samen met spelende kinderen.
6: als een thuisbasis voor de jeugdnatuurclub om in te spelen en te tuinieren.
In 2009 is de parkeerplaats door B&W aan de Heimanshof in beheer gekregen. De Jeugdclubtuintjes (eerst 30 en vanaf winter 2010 60) en de levende huit zijn onmiddellijk aangelegd. Voor het planten van de wilgen van de levende hut moest een plantsleuf door 60 cm verharding heen worden gehakt.
In 2010 is een wijkbudget aangevraagd samen met het NMCH en Wijkraad Oost voor de bouw. Aanvullende financiering is verkregen van het Ministerie van LNV.
Op de volgende manier heeft de Struintuin vorm gegeven:
Plan op hoofdlijn is gemaakt met het NMCH;
De struintuin is naadloos gekoppeld aan het nieuwe bijenhuis dat in 2008 is gebouwd ism aannemer Aspect. Het grondwerk voor leidingen (door 60 cm verharding) en het rechtop plaatsen van 12 stelcomplaten als steun voor de ‘omhullende’natuurmuur’; is uitgevoerd door aannemer RvR in oktober 2010. Ook de 7000 kg zware beuk (gedoneeerd dor Landschap Noord-Holland inLey duin) is door RvR aangevoerd en geplaatst, samen met de rioolpijp die aansluit op de levende hut./
Door verschillende tuincentra is 44 m3(!) natuursteen gedoneerd waarmee de 75 m natuurmuur om de tuin is opgebouwd. De natuurmuur met daarin een vleermuizenkelder is door allerlei vrijwilligers opgebowud waaronder teams van Intel, RICOH, Probiblio, en wekelijks door de GGZ groep. In deze muur zijn ook 5000 30 x 30 stoeptegels verwerkt en 100 m3 grond en puin van de parkeerplaats.
In de natuurmuur zijn bijzondere varens, vetplanten en muurplanten uitgezet die jaarrond een mooie natuurlijke omlijsting vormen. En ook 9 fruitbomen van verschillende soorten dragen hieraanbij.
Kanyaka is een gespecialiseerd bedrijf die het boomlabyrint heeftgebouwd.
Veel technische ontwerpen zoals de boomhut (‘boompaleis’) , waterleiding, waterpompen, keukeninrichting, etc zijn ontworpen door Arno Vaes (bestuurslid).
Om de boomhut te plaatsen in de stevigste boom, moest een 60 cm dikke tak worden afgezaagd (om daarop de vloer van de hut te verankeren) Deze tak is als een van de vele uitdagingen met de hand afgezaagd en door de jeugdclub in november 2009 omgetrokken.
Vrijwel alle materialen van de boomhut zijn als 2e hands hout uit de milieustraat in Rijsenhout (via een beursvloer match met de Meerlanden) of van een 2e hands houtzaak betrokken. Alleen het dak is uitbesteed aan aannemer Aspect. De boomhut was gereed in juni 2011. De balustrade rond de hut en de trap bestaat uit eikenstammetjes uit de Groene Weelde als resultaat van een samenwerkingsproject met Recreatieschap Spaarnwoude.
De waterspeelplaats bestaat uit een 2m3 betonnen reservoir dat gevoed wordt met regenwater van het dak van de kas. Deze betonnen bak (van 2300 kg) is als ‘Hunebed’ project met handkracht uit het bos getrokken en op een verhoging geplaatst door RvR. Van hieruit en uit een drinkwaterpunt is een stelsel van goten en reservoirs ontworpen waarmee kinderen eindeloos het water rond kunnen pompen. De goten bestaan uit afgedankte beschoeiingsplanken van waterschap Rijnland. De waterspeelplaats was functioneel inwerking in vanaf augustus 2011.
De Struintuin voorziet in een leuke tijd voor (groot)ouders met kinderen. T.b.v. de volwassenen is een fietsenhok omgebouwd tot een keuken en op een zonnige strategische plek bij de bijenstal is een koffiehoek ingericht. Er is een groep van gastheren en gastvrouwen in ontwikkeling die toezicht houden, koffie en thee kunnen schenken en beschikbaar zijn voor uitleg over de hele heemtuin.
Voor deze groep zoeken wij nog extra mensen (zodat in een roulerend schema de struin tuin zo vaak mogelijk, ook op middagen en in weekenden open kan zijn)
Een zichtbepalend element is de 8 m hoge totempaal. De totempaal draagt de naam van de struintuin en de wensen van vele kinderen van de jeugdclub en vrijwilligers. Ook het bouwen en oprichten van de totempaal was weer een leuke uitdaging en ervaring voor velen. En van de wensen straalt de positieve energie uit, waarvan we hopen dat iedereen die de struintuin bezoekt een deel meekrijgt.