De Heimanshof
De Heimanshof biedt een unieke combinatie van een heemtuin, speelnatuur, kassen met wereldklimaten, cultuur en (school)educatie op een oppervlakte van 1,8 ha midden in Hoofddorp.
Lees verderOnze vereniging
De vereniging heeft als eerste taak het beheer van de tuin. Daarnaast organiseren wij allerlei activiteiten. Een werknemer is in vaste dienst (beheerder Jan); al het andere werk wordt gedaan door vrijwilligers. De vereniging heeft ± 400 leden waarvan zo’n 60 vrijwilliger zijn.
Lees verderGeschiedenis
In 1973 besloot de gemeente om een natuurtuin voor de scholen aan te leggen. Ton Engelman werd in 1975 aangesteld om deze nieuwe tuin vorm te geven. In 1987 werd de tuin overgenomen door de vereniging, net opgericht door vrijwilligers.
Lees verderDe Heimanshof
Een wandeling door de heemtuin is een ontdekkingsreis langs de prachtige flora en fauna van West-Nederland.
Loop met ons mee door duinen, akkers, weides, bosgebieden, plas en moeras en ontdek vele cultuurelementen zoals het kerkenpaadje, meidoornheggen, diverse soorten muren, boomgaard en kruidentuin en onze wereldklimaten in de kassen.
Jaarlijkse zijn rond de 700 verschillende soorten, vooral inheemse, planten te zien.
In onze tuin krijgen jaarlijks zo'n 4.000 basisschool leerlingen Natuur- en Milieulessen, zie Jeugd/Schooleducatie Deze lessen worden verzorgd door NMCX, het Centrum voor Duurzaamheid.
Daarnaast organiseert De Heimanshof het hele jaar door activiteiten om mensen te laten genieten van de tuin en kennis over de natuur op te doen.
Kijk voor onze activiteiten in onze agenda of download ons jaarprogramma.
Vereniging Vriendenkring De Heimanshof
Vriendenkring De Heimanshof is een vereniging van vrijwilligers met hart voor de natuur. De vereniging heeft circa 400 leden waarvan zo’n 60 mensen zich actief inzetten als vrijwilliger.
-
De vereniging wil mensen inspireren om zelf aan de slag te gaan met behoud en liefst uitbreiding van inheemse biodiversiteit in eigen tuin, wijk en woonplaats.
-
Zij zoekt naar verbinding tussen mensen en organisaties met liefde voor en kennis van de natuur.
-
We willen dat de tuin een plek is voor iedereen om te verwonderen, te genieten, te ontmoeten, te werken, te leren en te onderzoeken.
-
De Heimanshof deelt haar kennis over en ervaring met beheer van inheemse plantensoorten graag met anderen.
Meer over onze plannen in het beleidsplan ‘Op weg naar goud. 2021 – 2025’
Hoe doen wij dat? Door allerlei activiteiten te organiseren zoals rondleidingen, themadagen, lezingen, workshops, meewerkdagen en nog veel meer. Kijk in ons jaarverslag of activiteitenplan 2023 en activiteitenplan 2024 voor meer informatie over onze activiteiten.
Vrijwilligers
De tuin wordt onderhouden door vrijwilligers onder leiding van beheerder Jan van Steijn. Iedereen is welkom om mee te helpen. Wij gaan uit van het principe: alle handjes zijn welkom. De meeste vrijwilligers werken mee in de tuin. Voor meer specifieke functies hebben we profielen opgesteld, kijk daarvoor onder doe mee!/word vrijwilliger.
Jaarlijks verwelkomen we ook zo’n 250 incidentele vrijwilligers gedurende dagen als NLdoet, de nationale natuurwerkdagen van de Nederlandse Landschappen, stages, bedrijfswerkdagen en familie-uitjes.
Onze jongste ‘vrijwilligers’ zijn de leden van onze jeugdclub de ‘Struinkids’ (9 t/m 11 jaar). Zij komen op woensdagmiddag van 14.30 tot 16.00 uur bijeen en leren moestuinieren, helpen mee in de heemtuin en beleven allerlei natuuravonturen binnen en buiten de tuin.
We werken samen met Amstelring Dagbesteding Op De Heimanshof in Hoofddorp (amstelring.nl7) die gevestigd is op ons terrein. Jonge mensen met dementie werken op dinsdag- en donderdagochtend mee in de tuin.
Geschiedenis
De Heimanshof is gevestigd op het terrein van de voormalige stadskwekerij van Haarlemmermeer. Begin zeventiger jaren besloot de gemeente te stoppen met de stadskwekerij. In 1973 lanceerde Aart Jonker, directeur Openbare werken van gemeente Haarlemmermeer het plan om een natuurtuin voor de scholen aan te leggen. De werkgroep Milieuonderwijs Haarlemmermeer omarmde het plan. Zij wilde meer natuurlijke voorzieningen in Haarlemmermeer voor biologie- en milieuonderwijs.
Ton Engelman, leraar aan het Mendelcollege in Haarlem, werd in 1975 voor een dag in de week aangesteld om deze nieuwe tuin vorm te geven. Dat jaar beschouwen wij als start van de heemtuin.
Engelman werkte met een steeds groeiende groep enthousiaste vrijwilligers. Ze hebben het ambitieus aangepakt. Er werd flink gegraven en met gravel en grond gesleept om verschillen te creëren zodat vele wilde planten een eigen plek konden krijgen die aan hun specifieke eisen voldeed.
In 1980 kreeg de tuin de naam De Heimanshof, naar Eli Heimans die een van de eerste natuurbeschermers van Nederland was .
Op 2 februari 1987 richtten de vrijwilligers de vereniging ‘Vriendenkring van De Heimanshof aan de Wieger Bruinlaan’ op in reactie op een dreigende ‘verplaatsing’ van de tuin. Ze wierven in korte tijd honderden betalende leden.
Ton Engelman kwam als beheerder in dienst van de vereniging en de vereniging kreeg subsidie van de gemeente voor het faciliteren van natuuronderwijs.
De vrijwilligers en de beheerder organiseerden al vele activiteiten om hun liefde voor de natuur over te dragen op anderen. Dat werd officieel vastgelegd in doelstellingen en statuten.
Op 20 september 2008 ontving Ton Engelman de ‘Heimans en Thijsseprijs’ vanwege zijn grote verdiensten op het gebied van natuureducatie. De tuin groeide uit tot een van de meest soortenrijke wilde plantentuinen van Nederland.
Meer over het ontstaan van De Heimanshof is te vinden in het document ‘De Heimanshof in Hoofddorp’ van Ton Engelman en Jack Vonk uit 1991.